Odziv strokovne javnosti na predlog spremembe Zakona o osnovni šoli

Datum
Objavljeno 21. november 2023

Skupina poslancev je v Državni zbor v začetku oktobra vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli, s katerim želijo v slovenski vzgojno-izobraževalni sistem vpeljati t.i. pripravljalnice za učence, katerih materni jezik ni slovenski. S predlogom želi skupina poslank in poslancev vpeljati model vključevanja učencev s priseljenskim ozadjem, ki je v Evropi vse pogosteje tarča strokovnih kritik in na raziskavah utemeljenih pozivov k opuščanju takšnega modela.

V Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije zato skupaj z drugimi strokovnimi organizacijami z javnim pismom, ki smo ga naslovili na predsednika vlade, dr. Roberta Goloba in predsednico državnega zbora, mag. Urško Klakočar Zupančič, opozarjamo na negativne posledice, ki bi jih omenjeni predlog, če bi postal del Zakona o osnovni šoli, lahko prinesel. Vsebina predloga namreč močno maje cilje vzgoje in izobraževanja ter inkluzivno naravnanost sistema, za katero si vseskozi prizadevamo.
Odziv na predlog zakona o OŠ o uvedbi sprejemnih oddelkov za tujce_ZDPDS in sopodpisniki.

Postanite član

Članstvo v ZDPDS društvom in klubom omogoča povezovanje s strokovnimi organizacijami, društvi, zavodi in državnimi organi, ki delujejo na področju vzgoje in izobraževanja, sodelovanje v strokovnih razpravah, udeležbo na strokovnih in študijski potovanje ter dostop do strokovnih vsebin.

Kontakt
ZNANSTVENA REVIJA

Sodobna PEDAGOGIKA

Zadnja številka
Številka 2, Junij 2023 - 74 (140)

Mladi, psihosocialne stiske in šola kot potencialni podporni dejavnik

Poglej